Ano 2011 – Martin Landa

  1. Co se v minulých obdobích v Kamence změnilo k lepšímu a co považujete za úspěch (nejen z vaší strany).
    Vzhledem k tomu, jak citlive je klima uvnitr Kamenky, je nove vedeni a postup Stavebniho uradu mestke casti konecne nestranny organ, ktery meri vsem stejne. Dale je resen kompletne povrch cest uvnitr Kamenky, coz je zatim oprava nove sverenych ucelovych komunikace v nebyvalem meritku. Na popud obyvatel Kamenky se rovnez resi pravidelny uklid jak rucne, tak strojove. Podarilo se zmenit zadani letiteho projektu na rozvod vody a kanalizace. BVaK pracuje na aktualizci stareho projektu a na jeho rozdeleni do jednotlivych etap tak, aby bylo mozne s projektem pohnout a necekat na sanaci nestabilniho svahu, kterou opakovane urgujeme na magistratu. Aktualne se proveruje moznost ziskani dotace na uvedenou sanaci.
  2. Jak se stavíte k situaci obyvatel, kteří mají dům na pozemku města a mají zájem pozemek odkoupit. Jakým způsobem navrhujete situaci řešit a jak byste o prodeji pozemků případně hlasovali v radě/zastupitelstvu.
    Rad zopakuji odpoved z besed, ci z individualnich dotazu – nedava smysl neprodat pozemky pod nemovitostmi, ktere mestu nepatri. Zejmena u tech zkolaudovanych. Spolu s nekterymi obyvateli Kamenky ted sleduji cestu jejich zadosti samospravou. Na mestske casti Brno-stred neni usneseni, ktere by tomuto postupu branilo, naopak s timto postupem souhlasi. Pred temer 2 lety padla i cenova mapa, ktera dokonce cenove srovnavala na stejnou uroven zasitovany pozemek na Videnske a v Kamence. To branilo uvazovat o jine cene za pozemek, nez byla uvedena v mape. Nyni tuto cenu urci odhadce podle konkretnich podminek.
  3. Jak hodnotíte situaci v Kamenné kolonii ohledně inženýrských sítí – voda, kanalizace a plyn a jaké navrhujete řešení.
    Z podkladu vyplyva, ze site jsou v Kamence v podobne bidnem stavu jako v nekterych jinych castech mesta a doufam, ze BVaK brzy nahradi letita vedeni. Dovedeni kanalizace do horni Kamenky je zrejme podminenou sanaci svahu, nicmene v dolni Kamence je mozne zavest a rozsirit pocet pripojnych mist na maximum uz nyni.
  4. Jak se díváte na situaci v Kamenné kolonii ohledně parkování a jaké řešení navrhujete.
    Zmenseni mnoziny aut, ktera chteji v Kamence zaparkovat, nabizi rezidentni parkovani. Sirku ulic, ani jednoduche reseni, ktere organizaci dopravy zpristupni nova mista a nenarazi na legislativu zatim nevidim. Jednotliva reseni ale vyplynou pri priprave projektu rezidentniho parkovani pro Kamenku.
  5. Chcete podpořit kulturní akce v Kamenné kolonii (například Hody nebo Kamenka Open) a pokud ano, jak.
    Samozrejme kulturni, sportovni a jine akce radnice podporuje a to nove na zaklade grantoveho systemu, ktery je transparentni a nediskriminacni a je uveden na strankach Brno-stred.cz. Je prioritou radnice podporovat nezrizovanou kulturu. Navzdory vyznamu akci, poctu ucastniku a k tradici nedokazu ale s cistym svedomim prohlasit, ze bych akce v Kamence chtel podporovat jinak (vice), nez v jinem koute nasi mestske casti. Prave proto jsme zavedli grantovy system. V pripade zajmu je mozne iniciovat udeleni poradatelske vyjimky na vecerni hodiny a zaneseni techto tradicnich akci do vyjimek ve vyhlasce, kdy je mozne konzumovat alkohol.
  6. Jak hodnotíte situaci kolem nefunkčního “kulturáku” v Kamence který je v majetku města a neumožňuje obyvatelům prakticky žádné využití (má ho v nájmu sdružení Filia která jej využívá minimálně a jeho zapůjčení pro komunitní účely prakticky znemožňuje).
    Protoze situaci neuspesne resim, tak mam k tematu informace z prvni ruky. Nejen ze se nam nepodarilo najit vhodne alternativni prostory pro Filii, ale take se nepodarilo zrekonstruovat pro podobne vyuziti dum na Kamenne 42. Bohuzel ve sve sprave aktualne nema mestska cast vhodny prostor pro Filii, coz se doufam drive, ci pozdeji zmeni.
  7. Jak hodnotíte situaci místních komunikací – silnice a chodníky, úpravu veřejné zeleně a jak hodláte situaci řešit. Lze dle Vás vyřešit i stav chodníků v oblasti, a pokud ano, jak.
    Silnice po oprave povrchu jsou myslim v uspokojivem stavu. Zima uroven oprav proveri. Na oprave zbyvajicich povrchu se pracuje a bude dokoncena podle pocasi nejpozdeji do dubna 2019. Jednotlive individualni pozadavky vzesle z besedy byly do projektu zahrnuty. Uprava zelene ve sprave mesta je standardni. Bohuzel jsem zaznamenal laxni pristup k nekterym mistum, nicmene diky vasim aktivnim sousedum se dari okamzite zjednat napravu. At uz se jedna o opravu, uklid, nebo seceni louky.
  8. Jak hodnotíte dlouhodobě Kamenku a jak si představujete její budoucnost.
    Kamenka je jednou z velmi vyraznych lokalit a do hodnoceni mi zasahuji mnohe nostalgicke prihody z detstvi. Moje predstavy mi ale bouraji svedectvi o aktualnim stavu, kde se bojim toho, ze se Kamenka pomalu stava mistem, kde si lze koupit, nebo pronajmout styl zivota, ktery se z Kamenky v tomto dusledku pomalu vytraci. Nenapada mne, jak kouzlo Kamenky zachovat a zaroven poskytnout obyvatelum stejnou uroven sluzeb, jako v jinych ctvrtich v ramci mestske casti. Odvahu podnikat cokoliv v tomto smeru mi dava jen projednani techto kroku primo s vami. Jen vy vite nejlepe co Kamenka potrebuje. Necitlive zasahy by byly nevratne.