Estrada je chodící artefakt

Brno – Michal Estrada je brněnský výtvarník, kavárník a performer. To znamená, že se kromě obrazů, fotografií a dalších výtvarných objektů věnuje také akcím, při nichž se uměleckým sdělením nezřídka stává právě lidské tělo či sama osobnost umělce. Nedávno se rozhodl k dalšímu ze svých činů. Přejmenoval sebe a svou rodinu. Když totiž šestatřicetiletý Estrada, v Brně donedávna známý jako Michal Čuřík, zhruba před třemi měsíci sledoval televizi, zaujala ho zpráva, v níž dav demonstrantů zaútočil v Manile na filipínský prezidentský palác.

„Z paláce prchl po řece na člunu prezident Estrada i s rodinou. Řekl jsem si: Ten má ale jméno. Takhle se jmenovat, tak si nechám udělat ještě zlatej zub a pak už jen velkou jedničku na zádech a budu chodit po vernisážích a usmívat se okolo,“ vysvětluje Michal Estrada, jak přišel na nápad změnit si příjmení.

Zdroj: http://kultura.zpravy.idnes.cz/estrada-je-chodici-artefakt-dfc-/show_aktual.aspx?c=A011115_164820_brno_kultura_dmk

Domky v Kamenné čtvrti ujíždějí se svahem

Brno/střed (PŘIDÁNA FOTOGALERIE) – Jedinečnou část Brna ze třicátých let minulého století ohrožuje sesouvající se svah. Lidem praskají domy. Vedení města chce kopec zajistit.

Už patnáct let žije Miroslav Eliáš v neustálém strachu, že se mu zbortí dům. Bydlí totiž v Kamenné čtvrti, na kopci, který se ale už několik let sesouvá. Brněnští radní chtějí svah za osmdesát milionů korun zajistit.

Lidé z Kamenné čtvrti ale nejsou příliš optimističtí. Praskliny a trhliny na zdech domů už ani nepočítají. Většinou by se ani nedopočítali. „Trhliny jsou všude, celý dům ujíždí pryč. Někde jsou dokonce deseticentimetrové díry. Všechno jede dolů,“ ukazoval na popraskané stěny Eliáš, který je jedním z ohrožených obyvatel.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/domky-v-kamenne-ctvrti-ujizdeji-se-svahem20080619.html

 

P.S.: Ke článku je třeba dodat, že zmiňovaná pan Eliáš rozhodně není statik a samozřejmě že nezaložený dům ve svahu musí praskat. Nicméně zmíněný dům je zrekonstruován a stále stojí… Bohužel v celé situaci se opakují stále dokola nesmyslné mantry – domy padají, může nás to zabít, stavíte na černo, neodvádíte vodu a podobně. Technickému řešení situace ale bránily jednak úřady – legálně se nedá nic opravit, není kam odkanalizovat vodu a ani dešťovou, ale i lidé, kteří dělají některé zásahy, které stav zhoršují…

ArchiLokál Brno – Kamenná kolonie 2015

Produkt se zaměřuje na představení založení, vývoje a historického kontextu Kamenné kolonie. Jde o velmi specifickou „městskou část“ ve městě Brně, jejíž historie je propojena s industrializací a s měnícími se potřebami dělnické třídy i měnícími se preferencemi současného měšťanstva. Důraz je kladen na na historické konotace při realizaci tohoto objektu v dané epoše a při daných politicko-společenských náladách, dále se zaměřuje na proměny lokality v průběhu času při měnících se potřebách obyvatel města i ekonomických a mocenských zájmů relevantních subjektů, které determinují změny v přístupu k této lokalitě. Identifikovány jsou tedy klíčové momenty této lokality a jejího vývoje při zdůraznění Genia loci tohoto místa.

Zdroj: http://www.muni.cz/research/publications/1344333

PODCAST: (Nejen) o Štefanských hodech v Kamenné kolonii

Hostem čtvrtečního Odposlechu byl architekt Petr Hurník, jeden z hybatelů komunitního života v Kamenná kolonii. I obnovená tradice hodů, které se blíží, je výsledkem práce Petra a jeho ženy. Jak vnímá neopakovatelný duch bohémské Kaménky, kam by zabloudivší návštěvníky pozval a jak je to s místními hody? Na tyto otázky se ptala Martina Pelcová.

Více na: http://www.munimedia.cz/prispevek/podcast-nejen-o-stefanskych-hodech-v-kamenne-kolonii-3644/#sthash.hN16nMdy.dpuf

OBRAZEM: Kamennou kolonií zněl hlahol festivalu. Děti se bavily v šapitó

Brno – Rodinný festival s posezením, tancem a vystoupením kapel. Taková byla o víkendu prezentace události Kamenka Open 2016 v Brně. Se svým synem si ji přišla užít také Eva Tichomirová. „Za celých osmadvacet let života jsem na tomto festivalu nikdy nebyla a kamarádka mě nalákala vynikající pizzou, kterou tady vyrábí. Moc se mi akce líbila, je tu příjemný duch. Vypadá to, jako bychom neměli žádné starosti. Mám ještě další dvě děti, takže je příště vezmu všechny,“ komentovala.

Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-kamennou-kolonii-znel-hlahol-festivalu-deti-se-bavily-v-sapito-20160626.html

Opozice: Za prodejem domu pod Kamennou kolonií je nejspíš korupce

Městská část Brno-střed chce prodat dům v Kamenné ulici člověku, který v něm žije jen dva měsíce. Ten díky tomu získá čtyřicetiprocentní slevu.

Tři roky byl prázdný a v červenci ho radnice Brno-střed pronajala. Včera radní schválili, že nájemníkovi dům v Kamenné ulici pod legendární Kamennou kolonií prodají. Díky tomu, že už tam bydlí, získá stavbu skoro o polovinu levněji. Podle opozice to zavání korupcí.

Zastupitelé ze Strany zelených tvrdí, že je návrh na privatizaci podezřelý. „Podezříváme radní z korupce. Dům nabídnou za zvýhodněných podmínek někomu, kdo tam bydlí jen dva měsíce. Navíc leží na velmi atraktivním místě,“ uvedla předsedkyně zastupitelského klubu Strany zelených Jasna Flamiková.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/opozice-za-prodejem-domu-pod-kamennou-kolonii-je-nejspis-korupce-20130920.html

Město se domů v Kamence nevzdá. Nejméně patnáct let

Obyvatelé Kamenné kolonie se privatizace svých domů a pozemků nedočkají. Brněnští zastupitelé rozhodli, že se nemovitostí město nevzdá nejméně patnáct let. Protože jednou plánuje postavit ve čtvrti kanalizaci a chce se vyhnout problémům s následným výkupem pozemků.

Zastupitelé včera hlasovali o dvou domech v Kamenné čtvrti v hodnotě kolem dvou milionů korun. O odkup však usiluje řada dalších obyvatel čtvrti. Za privatizaci se na zastupitelstvu postavila opoziční Strana zelených. „Proč si je město nechává, když jde o rodinné domy, a nechce ani investovat do jejich údržby?“ podotkl opoziční zastupitel Martin Ander.
Zdroj: http://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/mesto-se-domu-v-kamence-nevzda-nejmene-patnact-let-20130907-46yr.html

Kamenná čtvrť: město zajistí svah

Brno-střed – Sesouvající se svah ohrožuje obyvatele známé brněnské Kamenné čtvrti. Problém, který trvá už od osmdesátých let, se chystají řešit představitelé města Brna. Jejich plán na statické zajištění hroutícího se svahu podpořili i radní městské části Brno-střed.

„Nestačí svah jen zajistit. Podle nás je nutné především odstranit příčinu jeho sesouvání. Tedy jeho podmáčení,“ doplnil starosta Brna­-střed Libor Šťástka. Zdůraznil, že problém může vyřešit pouze vybudování dosud chybějící kanalizace a napojení domků v kolonii.

Jenže brněnský magistrát má jiný názor než vedení městské části. Radní sice schválili investici osmdesát milionů korun na zajišťování svahu, dalších sto třicet milionů na kanalizaci, inženýrské sítě a opravu vozovek v Kamenné čtvrti ale dát nechtějí. Náklady na stavbu sítě odpadních rour jsou podle městských úředníků příliš vysoké.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/kamenna-ctvrt-mesto-zajisti-svah20090319.html

OBRAZEM: Kamenka přišla o hluboké díry na silnici

Z asfaltové cesty v Kamenné kolonii v Brně-Štýřicích zmizely hluboké díry. Obyvatelé asi dvou set domků v unikátní kolonii v kamenolomu nad brněnským výstavištěm se tak dostanou pohodlněji ke svým domům.
Již před zhruba třemi lety se v místě odehrával spor místních s popeláři, kteří se kvůli špatnému stavu vozovky Kamenné kolonii vyhýbali.

„Po ostrém dopise, který na úřad městské části napsalo Sdružení Kamenka, se objevili dělníci, kteří díry zaházeli. Popeláři pak začali odpad zase vyvážet, což nejvíce ocenili starší obyvatelé kolonie, kteří pak už nemuseli chodit k popelnicím tak daleko“ uvedl muž, který zde před dvěma lety dlouhodobě bydlel.

Zdroj: http://brno.idnes.cz/obrazem-kamenka-prisla-o-hluboke-diry-na-silnici-ftb-/brno-zpravy.aspx?c=A091127_120254_brno_dmk

Rozhlasový dokument o Kamence (2015)

Rozhlasový dokument Kolonie 2015 Ivy Strnadové o Kamence si můžete poslechnout tu v čase 13.35-14.00.
V dokumentu zazní pár nesrovnalostí, pro pořádek uvádíme jen jednu hlavní, a to, že zmiňovaná Jarmilka není paní Jarmila Slaninová, ale paní Jiřina Ovesná.

http://www.rozhlas.cz/plus/zaznamy#/2015-12-12/13